СТАНДАРДИЗАЦИЈА СРПСКОГ ЈЕЗИКА, РОДНА РАВНОПРАВНОСТ И ОЧУВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ

Након кратке паузе, у среду 03. 07. 2024. године настављена је 37. по реду сезона манифестације „BOOK-a у дворишту“. У музичком делу програма наступили су Пеша и Вито и побринули се да буком привуку многобројне посетиоце.

Својим излагањима на тему стандардизације српског језика, родне равноправности и очувања ћирилице, проф. др Срето Танасић и проф. др Александар Милановић започели су интерактивни разговор са публиком на поменуте теме.

Постављена су многа питања, не увек праћена дефинисаним одговорима.

Запитали смо се да ли промовисање равноправности представља кварење језика? За кога је важан родно сензитиван језик? Да ли родно сензитиван језик утиче и на родну равноправност? Да ли родно осетљив језик јесте језик којим се промовише равноправност жена и мушкараца и средство којим се утиче на свест оних који се тим језиком служе у правцу остваривања равноправности?

Наредно дружење у дворишту заказано је за 04. 07. 2024. са почетком у 20 часова, а нова тема за разматрање биће „Лов у мутном – Позориште и 21. век“. Посетиоцима ће своје ставове на ову проблематику представити књижевник и директор Битеф театра Милош Латиновић и Младен Весковић књиж. критичар и есејиста.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *