ВЕЧЕ УОЧИ ПРЕДСТАВЕ

Током месеца априла, светлост дана угледао је још један издавачки подухват Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Ваљево. Реч је о књизи путописних прича „Вече уочи представе“, аутора Николе Поповића. Поменута књига је првенац у едицији „Хоризонти“ и нови бисер у издаваштву Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Ваљево.

[…] „У овој књизи сјединило се оно најбоље од путописног жанра са интимним пространствима дневничке ауторефлексије и слободама есејистике – све од тога поетизирано онако како књижевност префира, циљајући на о да читање призове ужитак путовања.“

(из приказа Матије Бошњака)

 

Никола Поповић (Сарајево, 1979) писац је и преводилац. Завршио је студије италијанистике на Филолошком факултету у Београду. Предаје италијански језик на одсеку за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Бави се истаживањем савремене италијанске прозе. Аутор је бројних превода са италијанског језика. До сада је објавио књиге кратке прозе: Приче из Либана (2016), Скице за пловидбу (2020) и Сан Космоса Скаруха (2022). Књига Скице за пловидбу добила је награду „Љубомир П. Ненадовић“ за најбољу путописну књигу на српском језику 2020. године.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *