Поводом 51. Скупа слависта у организацији Међународног славистичког центра Филолошког факултета Универзитета у Београду, из 14 земаља Европе и света (Белгија, Белорусија, Бугарска, Италија, Мађарска, Македонија, Немачка, Пољска, Чешка, Словенија, Словачка, Француска, Русија, Румунија), са најугледнијих универзитета, у Србију је допутовало 40 најбољих страних студената српског језика.

У оквиру стручне екскурзије, у петак 17. септембра, млади слависти су у пратњи мр Снежане Кутрички посетили културно-историјски комплекс у Бранковини. Након полагања цвећа на гроб песникиње Десанке Максимовић, гости из иностранства обишли су цркву Светих Арханђела – задужбину Проте Матеје Ненадовића, стару школу која носи име и „Протина школа”, нову школу – „Десанкину школу”, а видели су и вајат у ком је рођен Љуба Ненадовић.

Госте је са одликама поетике Десанке Максимовић упознала Катарина Јосовић, дипломирани библиотекар, а потом су сами, читајући песме, уочавали разнолике мотиве, који су обележили ауторкино стваралаштво.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *