Међународна установа Форум словенских култура, чије је седиште у Љубљани,  и Архипелаг, донирали су Ваљевској библиотеци вредан комплет књига из едиције 100 словенских романа, у знак подршке за наш професионалан рад и однос према читаоцима.

У оквиру акцији подршке јавним библиотекама, донацију је добило 10 јавних библиотека у Србији.

Едиција 100 словенских романа је антологијска и репрезентативна библиотека најбољих романа написаних на неком словенском језику после пада Берлинског зида. Препознатљива по својој елегантној и  ексклузивној опреми, ова едиција изгледа исто у читавом словенском свету. Замишљена је као начин да се после година сукоба, неспоразума и неразумевања, обнове и продубе културне везе међу словенским земљама.

Едиција 100 словенских романа највећи је међународни књижевни и културни пројекат у који је протеклих 30 година укључена било која словенска, тако и српска, књижевност. Архипелаг је најактивнији национални издавач ове едиције.

Форум словенских култура и Архипелаг, у време велике пандемијске кризе, када се свакодневно врши преиспитивање свега, па и културних потреба, желе да подрже јавне библиотеке као културну тачку безбедног и потребног контакта.